طرز تهیه باقلوا اصل ترکی
۱۸ نوامبر روز جهانی باقلوا است. شیرینی باقلوا اصل ترکی پستهای بدون شک محبوبترین نوع باقلوای ترکی است. اصلا اسم «باقلوا» که وسط میآید نخستین چیزی که به ذهن میرسد یک ظرف شیرینی باقلوا اصل ترکی و چای در استکان کمر باریک است. اگر چه در بسیاری از کشورهای خاورمیانه و حتی یونان، باقلوا یونانی به عنوان یک دسر پرطرفدار پخته و سرو میشود. در ایران هم که باقلوا قزوینی و باقلوا یزدی بسیار مشهورند. اما شیرینی باقلوا ترکیهای با ترکیب پسته، مشهورترین باقلوای دنیاست.
مواد لازم برای تهیه شربت باقلوا اصل ترکی
خلاف تصور عموم درست کردن انواع شیرینی باقلوا اصل ترکی استانبولی یا کیک باقلوا شربتی یا حتی باقلوا رشتهای یا همان کنافه اصلا کار سختی نیست. کافی است کمی صبر و حوصله داشته باشید و فوت و فن طرز تهیه باقلوا ساده خانگی را بلد باشید. در اکثر کشورهایی که باقلو را به عنوان یک شیرینی سنتی درست میکنند، مثل باقلوا یزدی و باقلوا اصفهانی، از شهد به عنوان ماده شیرین کننده باقلوا استفاده میکنند. اما ترکها برای درست کردن باقلوا شربت درست میکنند.
مواد لازم برای شربت باقلوا
آب | ۴ فنجان |
شکر | ۳ فنجان |
لیموترش | نصف آن |
مواد لازم برای تهیه شیرینی باقلوا اصل ترکی
خمیر تازه فیلو یا یوفکا | ۳۶ ورقه |
کره بدون نمک | ۳۰۰ گرم |
مغز پسته خرد شده بدون نمک | ۳۰۰ گرم |
شکر | ۲ قاشق غذاخوری |
مرحله اول
برای طرز تهیه انواع باقلوا ابتدا شربت باقلوا را آماده کنید. برای این کار ابتدا آب، شکر و آب لیموترش را با در یک قابلمه کوچک با هم مخلوط کنید. سپس این مخلوط را روی شعله ملایم گاز بگذارید و آنقدر هم بزنید تا به جوش بیاید، شعله را خاموش کنید و اجازه بدهید شربت در دمای اتاق خنک شود.
مرحله دوم
در مرحله بعد که اتفاقا در پخت باقلوا بسیار هم مهم است باید کره را صاف کنید.
برای صاف کردن کره و گرفتن دوغ یا دوغاب کره بد نیست بدانید که کره از سه عنصر چربی، مقداری آب و پروتئین شیر تهیه شده است. در حقیقت صاف کردن کره شامل جدا کردن شیر و آب یا همان دوغاب کره و باقی ماندن قسمت اصلی و روغنی کره است. یک روش آسان برای صاف کردن کره این است که کره بدون نمک را روی حرارت خیلی ملایم اجاق یا در مایکروویو بدون اینکه هم زدن گرم میکنیم. به محض آب شدن، کره به دو قسمت تقسیم میشود؛ مایع سفید رنگ دوغ مانند در رو و روغن در زیر. بدون اینکه ظرف را خیلی تکان بدهید، ظرف را درون یخچال بگذارید تا کره خودش را بگیرد.
سپس به راحتی کره سفت شده را از روی دوغاب بلند کنید و اضافات دوغاب را از روی کره پاک کنید.. کره صاف کرده یا خالص شده آماده است. که به راحتی در پخت و پز میتوان از آن استفاده کرد. یک روش دیگر این است که زمانی که کره داغ شد و دوغاب روی آن قرار گرفت با یک ملاقه و به آرامی دوغاب را از روی روغن جدا و به این ترتیب کره را صاف کنید.
مرحله سوم
مغز پسته های خرد شده و ۲ قاشق غذاخوری شکر را با هم ترکیب کنید. کف یک ظرف را کمی با کره چرب کنید و مخلوط مغزپسته و شکر را کمی تفت دهید.
مرحله چهارم
لازم نیست طرز تهیه خمیر باقلوا استانبولی را بلد باشید. چون برای تهیه باقلوا باید از خمیر یوفکا یا فیلو استفاده میشود. خمیر فیلو یا همون یوفکا یک نوع خمیر بسیار نازک و از ابتدا و قبل از پخت به صورت لایههای خیلی نازک و جداگانه است. این خمیر بعد از پخت هم شکل لایه لایه خودش رو حفظ میکند. خمیر فیلو را میتوانید از فروشگاهها و سوپرمارکتهای بزرگ خریداری کنید. قبل از پهن کردن لایه خمیر یوفکا، کف یک ظرف نچسب و ضدحرارت مثل پیرکس یا سرامیک را با کمی روغن و با برس چرب کنید.
یک لایه خمیر یوفکا را کف ظرف پهن کنید و روی خمیر را هم با کمی کره با برس چرب کنید. سپس مواد تشکیل دهنده باقلوا استانبولی را اضافه کنید. مغزپسته و شکر را که تفت داده بودید روی خمیر پخش کنید. یک لایه خمیر دیگر روی خمیر قبلی و مغزپسته و شکر قرار دهید و باز هم به همان ترتیب با کره چرب کنید. این کار را تا تمام شدن ورقههای خمیر یوفکا و پودر پسته و شکر ادامه دهید. وقتی آخرین لایه خمیر را قرار دادید و روی آن را با کره چربی کردید، خمیرها را با یک چاقوی تیز به شکل لوزی یا مربع به آرامی برش بزنید.
مرحله پنجم پخت باقلوا اصل ترکی
الا ظرف را در فر با دمای ۱۷۵ درجه سانتیگراد به مدت ۴۵ دقیقه قرار دهید تا روی خمیرها طلایی و برشته شود. بعد از ۴۵ دقیقه ظرف باقلوا را از فر خارج کنید و شربت باقلوا را که حالا سرد شده را روی باقلواها بریزید. حالا نوبت تزیین باقلواهاست. میتوانید روی باقلوا را با پودر پسته و موادی مثل پودر هل و دارچین تزیین کنید. اما در ترکیه معمولا باقلوا ساده را با پودر پسته تزیین میکنند. اجازه دهید باقلواها در دمای اتاق سرد شوند و سپس آن را با چای، قهوه، بستنی یا سایر خوراکیهای مورد علاقهتان سرو کنید. طرز تهیه باقلوا با شیرعسلی و باقلوا عربی هم در برخی کشورهای مدیترانه و حتی ایران مرسوم است.
باقلوا از جمله شیرینیهای پرفروشی است که در گروه دسرها قرار میگیرد. طبق تحقیقات انجام شده شکل اولیه این دسر به دوره امپراتوری عثمانی برمیگردد، اما دستور پخت کنونی آن مربوط به کشور ترکیه است. از این رو اغلب مردم آن را به عنوان باقلوای ترکیه میشناسند. هرچند طرز تهیه باقلوای ترکیه امروزی دستخوش تغییراتی شده اما ترکیبات اصلی آن شامل شربت، خمیر و آجیل است. تفاوتهای این دسر در طرز تهیه خمیر باقلوا است.
اضافه کردن نظر