با انواع باقلوا و طرز تهیه آن ها آشنا شوید
باقلوا خانگی از جمله شیرینی های محبوبی است که در شهرها و کشورهای مختلف بهشکلهای متفاوتی تهیه میشود؛ بهطوری که برخی از خوشمزهترین آنها مختص ایران است.
باقلوا، از شیرینیهای شربتی معروف در ایران و کشورهای خاورمیانه، بهویژه ترکیه، برخی مناطق روسیه، یونان و قبرس و همین طور کشورهای عربی است که به مناسبت اعیاد و جشنها تهیه میشود. طرز تهیه باقلوای ساده اغلب با لایههای خمیر و پودر بادام و پسته و یک شهد شیرین است.
در ایران نیز باقـلوا های خوشمزهای در قزوین، کاشان، یزد، گیلان، تبریز و سردرود آماده میشود که با طعمهای گردویی، پستهای، بادامی و نارگیلی و شکلهای مختلف لوزی، مربع و رولی، جزو معروفترین و لذیذترین شیرینیهای ایرانی هستند. در واقع، این شیرینی از آن دست شیرینیهای پر از شهد است که ذائقه ما ایرانیها آن را حسابی میپسندد و کمتر کسی پیدا میشود که این شیرینی را دوست نداشته باشد. از همین رو، در این مقاله از کجارو بر آن شدیم تا شما را با انواع باقلوا و طرز تهیه باقلوا خانگی آشنا کنیم.
انواع باقلوا در دنیا
همان طور که گفتیم باقلواهای کشور ترکیه از جمله باقلوای استانبولی، کیک باقلوای ترکی و باقلوای بورما بین مردم دنیا شناختهشدهتر هستند. و شامل لایههای خمیر و ترکیب پسته و گردو میشود؛ در حالی که در بخشهایی از منطقه دریای اژه، برای تهیه باقلوا از بادام و در مناطقی از دریای سیاه از فندق استفاده میکنند. علاوه بر باقلواهایی که روی آن شربت میریزند، نوع دیگری به نام باقلوای خشک در ترکیه وجود دارد که بسیار پرطرفدار است و در طرز تهیه آن از خمیر یوفکا استفاده میکنند و از آنجا که بدون شربت آماده میشود، تهیه آن آسان است.
جمهوری آذربایجان نیز باقلوای خوشمزهای به نام محلی «پاخلاوا» (Pakhlava) دارد که بیشتر در ایام نوروز و فصل بهار با گردو یا بادام تهیه میشود. در کشور ارمنستان برای آمادهکردن باقلوا، دارچین و میخک به کار میبرند.
باقلواهای یونانی با ۳۳ لایه خمیر درست میشود که ظاهرا به سن و سال حضرت مسیح اشاره دارد.
باقلواهای عربی نیز شهرت خاص خود را دارند و بهترین آنها در سوریه و فلسطین یافت میشوند؛ البته کشورهای لیبی، الجزایر، تونس و مراکش نیز در اعیاد و مهمانیهای خود به سراغ این شیرینی خوشمزه میروند. در طرز تهیه برخی از باقلواهای عربی از رشته شعریه استفاده میکنند و از همین رو این شرینی یک نوع باقلوا رشته ای است. از آنجا که رشته شعریه نسبت به رشته کادایف تیرهتر است، رنگ این باقلـوا نیز اغلب تیرهتر درمیآید.
انواع باقلوا خانگی در ایران
بی شک یکی از خوشمزهترین شیرینیهای ایرانی که اکثرا برای آن سر و دست میشکنند، باقلوا است که بهترین آنها در شهرهای قزوین، یزد و تبریز تهیه میشود.
باقلوا تبریز: باقلوای تبریزی از پرطرفدارترین شیرینیهای این منطقه به حساب میآید که بهخصوص در روزهای ماه رمضان بیشتر استفاده میشود. علاوه بر باقلوای استانبولی تبریز که مشابه نوع ترکیهای آن است، رشته ختایی یا باقلوای رشتهای و باقلوای گردویی نیز در تبریز حرف اول را میزنند.
باقلوا کاشان: باقلوا پنج مغز کاشان که به آجیلی نیز معروف است، از چند لایه خمیر و مغزهای پسته، فندق، بادام، گردو و بادام هندی تهیه میشود.
باقلوا یاس گیلانی: باقلوای یاس از استان گیلان، یکی دیگر از باقلواهای دلچسب ایرانی است که در سفر به این منطقه باید آن را امتحان کنید. از آنجا که بادام این باقلوا در گل یاس خوابانده میشود و عطر و بوی آن را میگیرد، به باقلوای یاس معروف شده است. برای تهیه باقلوا، بادام را چرخ و با پودر قند مخلوط میکنند.
باقلوا یزدی: باقلوای شهر یزد از قدیمیترین باقلواهای ایران به حساب میآید که سوغاتی اصلی این شهر را نیز تشکیل میدهد. برای این باقلوا از خمیری به نام «لواش باقلوا» و پودر بادام و شربت استفاده میکنند؛ هرچند که باقلوای بیدمشکی، نارگیلی و لوزی نیز در میان باقلواهای یزد به چشم میخورند.
باقلوا سردرود: این باقلوا که با نام محلی سردری باقلواسی نیز شناخته میشود، با انواع طعمهای پستهای، گردویی، نارگیلی، بادامی، فندقی و گل سرخی به فروش میرسد.
خواص و فواید باقلوا خانگی
مغز بادام، مغز پسته، هل، گلاب، شیر و تخممرغ مواد طبیعی به کار رفته در این شیرینی هستند که ارزش غذایی بسیار بالایی دارند.
بادام به دلیل داشتن چربیهای اشباع نشده و پروتئین، برای سلامتی مفید است؛ مضاف بر اینکه سرشار از ویتامین E است که خاصیت ضد پیری دارد و مانع از بروز چین و چروک میشود.
مغز پسته نیز منبع غنی آهن و کلسیم است که به تقویت حافظه، قلب و معده کمک میکند و ماده غذایی مفیدی برای رژیم غذایی گیاهخواری است.
در تهیه خمیر از موادی همچون شیر و تخممرغ استفاده میشود که منبع غنی پروتئین هستند. جالب اینکه پروتئین تخممرغ حاوی اسید آمینه های لازم برای سلامتی بدن است. شیر هم که سرشار از کلسیم است و در پیشگیری از پوکی استخوان تاثیر بسزایی دارد.
گلاب ضمن اینکه آرام بخشی قوی برای اعصاب است، برای تقویت معده، قلب و کبد مفید است. هل به تقویت عملکرد قلب و کاهش سطح کلسترول کمک میکند.
از آنجا که این شیرینی دارای موادقندی و کالری بالایی است و هر تکه ۲۰ گرمی تقریبا ۱۰۰ کالری دارد، در مصرف آن نباید زیادهروی کنید تا آسیبی به سلامتی شما وارد نشود.
اضافه کردن نظر